BENVINGUTS!

Aquest blog ha sigut creat per a resoldre tot tipus de dubtes referits a l'ús de les TIC en l'aula.
D'aquesta forma, penjaré moltes eines interessant que podeu utilitzar a les vostres classes,
explicant-les pas a pas, i a més a més,
exposaré alguns conceptes de teoria bàsics e interessants.

viernes, 15 de junio de 2012

Vols crear una Webquest?

Altre treball de classe va ser fer una webquest, i he cregut convenient que us explique com la vaig fer junt amb la meua companya.

El primer que necessitavem era un tema, en aquest cas vam voler dedicar-la a parlar sobre el sistema digestiu, ja que és un tema important i possiblement l’aprofitaríem en un futur. Arrel de tindre el tema escollit, vaig buscar en la pàgina de XTEC a veure si trobavem activitats interactives, i així va ser. Ací teniu la pàgina: www.xtec.cat/~msolduga/menu/finestra/naturals.htm.

Una vegada estava tot decidit, ens vam dirigir a la pàgina google site, un lloc web on pots crear les teues webquest. D’aquesta forma, elegixes el nom que vols possar-li i el disseny. En el nostre cas la vam anomenar: descobreix el sistema digestiu i vam elegir un disseny amb tonalitats groges i taronges. Però per fer-la més interessant vam ficar un personatge protagonista perquè els xiquets estigueren còmodes per desenvolupar les activitats, aquest fou Caillou.

Alhora de fer la wequest la vam dividir entre: PORTADA, INTRODUCCIÓ, TASCA, PROCES (activitats de la 1 a la 5), CONCLUSIÓ, RECURSOS. Com he dit abans, aquestos apartats van ser desenvolupats mitjançant una historieta, protagonista de la qual era Caillou, qui es posava malalt i deuria anar al metge per a veure que li passava.

PORTADA: amb el noms del components, i amb els enllaços dels diferents apartats.


INTRODUCCIÓ: comença la història, i s’incita a l’alumne a que faça la tasca.


TASCA: s’indiquen els objectius que es pretén aconseguir.


PROCÉS: S’adjunten les cinc activitats que s’han de fer


EXEMPLE D'ACTIVITAT:

CONCLUSIÓ: s’esmenten algunes de les idees clau que en vist amb la webquest, i unes paraules d’ànim a l’alumne.

RECURSOS: s’indica d’on has tret les activitats, les fotogragies...

En conclusió, queda demostrat que la webquest també és un bon recurs per al treball escolar ja que pots personalitzar les activitats segons les necessitats dels alumnes, i pots fer-les molt divertides.


ací l’enllaç de la meua webquest:
https://sites.google.com/site/descobreixlaparelldigestiu/

Com fer un Exe-learing?

EXE-LEARNING
Com a tasca de classe, hem realitzat un exe-learning dedicat al nostre treball de classe, en aquest cas, l’hem dedicat a Twitter. A continuació, vaig a explicar un poc per damunt els passos que vam seguir per a fer-lo. Cal afegir que nosaltres vam fer un exe-learning com a mena de repàs d’un temari ja tractat a classe.

En primer lloc, vam elegir un nom: aprén amb Twitter. Per tal que quedara presentable, vam decidir ficar unes quantes fotografies amb el logo de twitter però evitant que es veguera la forma del pardal, ja que una activitat tractava d’això.

Arrel d’aquest primer apartat, vam insertar dins 6 subapartats: Introducció, objectius, apartat pre-coneixement, activitats, reflexió final i bibliografia. (Encara que no tots eren necessaris). La forma de fer-ho és molt sencilla, ens dirigim a “afegir pàgina”, li posem un nom, i la incrustem en l’apartat que vulguem

.
- INTRODUCCIÓ: vam decidir fer una breu explicació del tema que anavem a tractar en aquest exe-learning
.
-OBJECTIUS: ací posem els objectius que pretenem aconseguir al finalitzar les activitats, es òptim no possar-ne massa.


-ACTIVITAT DE PRE-CONEIXEMENT: aquesta activtiat no era necessària, però nosaltres vam voler fer altra petita introducció amb la definició de Twitter per recordar als nostres alumnes, o repassar allò que se suposa havien fet a classe.

-ACTIVITATS: aquest apartat és el més important, i on es fiquen les 5 activitats de reforç sobre el tema. El que vam fer nosaltres va ser crear un apartat gran anomenat activitats,amb una introducció, i dins d’aquest cinc subapartats.

-REFLEXIÓ FINAL: com al nostre treball vam fer una reflexió final, també vam veure necessari plantejar algunes preguntes sobre l’ús de Twitter als alumnes. 

-BIBLIOGRAFIA: en aquest apartat s’adjunten totes les webs on hem trobat informació per a realitzar el treball.

En la meua opinió, exe-learning és una bona eina per a el·laborar materials, així que en un futur sí pense tornar a utilitzar-lo ja que ens ofereix diferents formes d’activitats, que no són costoses de fer per als alumnes, i a més, poden arribar a ser molt entretingudes.
Què penseu vosaltres?

INFORMÀTICA EDUCATIVA


CLASSIFICACIÓ DE PROGRAMES AMB SUPORT INFORMÀTIC.
-Eines d'usuari de propòsit general. Facilitar tasques de recollida, presentació i gestió de dades, processadors de text, bases de dades , mapes conceptuals. Exemple: paquet de Office.
-Jocs i programes d'entrenament.Tenen com objectiu principal divertir amb activitats que potencien habilitats i estratègies i fins i tot, aprenentatge de continguts.
-Interactius d'aprenentatge i potenciadors del desenvolupament de la creativitat. Estan relacionats amb els jocs i programes d’entrenament ja que formen de forma interactiva. Per exemple Hot Potatoes.

  • Aprenentatge de continguts, Suport del procés d'I-A , Aprenentatge d'idiomes, Consulta: Té com objectiu principal facilitar a l'usuari la construccióo realització d'aprenentatges a través d'entorns interactius. Per exemple, Exelearning.

  • Desenvolupament de la creativitat, Programes de disseny, Creació de pel·lícules, Animació:Tenen com objectiu principal exigir l'elaboració final d'un producte a partir d'una combinació d’elements. Per exemple: Final Card.
TIPUS DE MATERIALS INFORMÀTICS EDUCATIUS

  • Programari específic i material audiovisual. Sol estar centrat en una matèria i nivell educatiu concret. Un exemple seria el CD adjunt al llibre de text.

  • Eines d'autor. Permet l'adaptació de les activitats educatives a la matèria i nivell. Per exemple, Exelearning (software lliure).

  • Eines creatives. Orientades a la creació de productes artístics multimèdia. Permeten centrar-se en el procés. Per exemple, el Google Docs,Google Side, Blog i Wiki.
CARACTERÍSTIQUES EINES D’AUTOR.
"Aplicacions orientades a la creació de materials educatius, que integren tots els components d'un material didàctic multimèdia sense necessitat de programar.
Aquestes faciliten la creació, publicació,dels materials educatius en format digital".



Entre les seves característiques més importants destaquen:
  • Permeten adaptar la informació, la seva presentació i seqüenciació, a les necessitats de l'alumne.
  • Permeten relacionar la informació i les seves fonts.
  • Permeten incloure qüestionaris i proves que avaluen els coneixements arribats.
  • Permeten activar animacions i vídeos explicatius, incorporar sons i un llarg etcètera de recursos multimèdia.
CRITERIS DE SELECCIÓ I EXEMPLES.

  • Facilitat d'ús versus llibertat creativa.

  • Programació automàtica, és a dir, no es requereix coneixements informàtics.

  • Inter operabilitat i standards.

  • Adaptació a diferents estils d'aprenentatge.

  • Fitxers multimèdia.

  • Extensibilitat.

  • Quaderns virtuals
  • Jclic.Estàformat per un conjunt d'aplicacions informàtiques que serveixen per a realitzar diversos tipus d'activitats educatives: trencaclosques, associacions,exercicis de textos, paraules creuades.
  • Hot Potatoes és un conjunt de sis eines d'autor, desenvolupat per l'equip del University of Victòria CALL Laboratory Research and Development,que et permeten elaborar exercicis interactius basats en pàgines Web. Amb aquest programa pots crear: exercicis de resposta curta, selecció multiple, rellenar buits, encreuats, emparellament i variats.

Ací podeu observar alguns exemples i opcions que podeu crear amb “Hot Potatoes”

  • Squeak és un entorn de treball en el qual el professor pot no solament presentar els continguts de la seva matèria, sinótambé dissenyar i desenvolupar activitats i exercicis pràctics de tipologia molt variada, simulacions, jocs d’associació i, per descomptat activitats d’avaluació.

  • Altres aplicacions interessants són: Exe Learning, Neobook i Malted

.
  • Webmav: pots pujar presentacions de power point, i els altres poden estar conectats, modificar, plantejar dubtes, etc. Ací no tens límit de temps ni de quantitat de gent.

Exposicions finals


APLICACIONS EDUCATIVES PER AL MÒBIL
La primera exposició be de la mà de Roberto Pastor i Antonio Vicente qui ens parlen de dues aplicacions de moda per a mòbils com són Picaa i Whatsapp. D’aquesta forma, el que pretenen és ensenyar-nos com utilitzar aplicacions en l’escola 3.0.

D’una banda, el WHATSAPP, és un programari propietari que presenta una multiplataforma de missatgeria instantània, amb el qual es pot enviar de tot. Entre els avantatges d’utilitzar el programa vegem que és una bona font d’informació per als pares, en temes de reunions, faltes escolars etc. a més no té nom limitat de caràcters, però necessites connexió continua a Internet. De qualsevol forma, altra facilitat que trobem es que no fa falta agregar als amics, i pot resultar molt útil.

D’altra banda, el PICAA, és una Plataforma Interactiva i Cooperativa de recolzament a l’aprenentatge, és a dir, dóna suport a la diversitat. D’aquesta forma permet interactuar amb xiquets amb transtorns generalitzats del desenvolupament com S. Asperger o Autisme.

Ací deixe l’enllaç. us recomane que llegiu el treball ja que és molt interessant:
https://docs.google.com/presentation/d/1wVsq59Y5jaeAkDjLzmPxCzNCutyNl6EiKp6s7rPbr0A/edit
CAS PRÀCTIC FACEBOOK
Si vos pregunte que em digueu el nom d’una de les més importants xarxes socials de avui, segurament em contestareu: Facebook. Aquesta xarxa té molt prestigi perquè et permet interactuar amb gran quantitat de persones i per les seues múltiples aplicacions. Però el que ens volen mostrar les nostres companyes Gema Prats i Maria, es que Facebook va ser creat per a l’educació, i que moltes aplicacions van d’estinades a l’educació. D’aquesta forma, van agafar el seu conte de Facebook i ens van comentar un poc el que podrien trobar, entre altres coses: un cercador d’amistad, creadors d’esdeveniments, fer preguntes, enviar missatges, fer grups, pujar vídeos i fotos, crear documents... ara et toca a tú veure el power per saber com es pot aplicar tot això a l’aula.

Finalment, també ens parlen sobre el risc d’utilitzar massa la xarxa ja que pot crear addicció, i advertixen als pares que controlen la configuració de  privacitat dels fills.

Ací està l’enllaç, inga investigueu un poquet!
https://docs.google.com/presentation/d/1wztufc_IdLxz18SfEh98UIRLfpOVqISThzL3MqBmvKg/edit

E-BOOKS
Qui diu que els llibres són de paper?, qui no s’ho crega és que no coneix els E-books. Aquestos són els nous llibres electrònics, aplicacions d’Apple, que fan que accedisques als llibres que més t’agraden per mitjà d’una estanteria en la pantalla principal. A que és divertit?

Tot seguit, s’ha de dir que hi ha divergències en quant a l’utilització d’aquest tipus de llibre. D’una banda, els que defenen el llibre electrònic donen arguments com: menor despesa de paper, comoditat en la portabilitat, enriquiment del text, més capacitat d’almacenatge...D’altra banda, els que defenen al llibre de paper tradicional, donen arguments com: és un recurs renovable, i ha facilitat de còpia, gastes menys bateria...
Ja no seguisc més, ara et toca a tú, ànim!
https://docs.google.com/open?id=0B4NN8AfuKxblT2NBMVA4NzFHSDQ
WIKI
Marina Santos i Esperanza Vega, es van animar i ens van mostrar com podíem crear una Wiki, un recurs eficaç per utilitzar a les aules avui en dia. D’aquesta forma, ens expliquen què és una wiki, les seues utilitats educatives, avantatges i desavantatges d’utilitzar-les, etc. Un lloc a resaltar per crear les wikis, és Wikispace ja que tenen totes les còpies de seguretat d’altres wikis, els continguts s’actualitzen constantment i és molt fàcil d’utilitzar. Finalment, les companyes preguen que tinguem compte amb la informació ja que pot ser vulnerada.
Ací està la presentació, ànima’t!
https://docs.google.com/presentation/d/1uJGx20WFlLxqKl0DXiesKz5Ru1ss3JP5NUblIfX2M4I/edit
APLICACIONS EDUCATIVES PER A IPAD.
Acabem la ronda d’exposicions amb les companyes Marcela i Natalia, que ens parlen sobre una aplicació d’IPAD de matemàtiques. Aquesta és una aplicació intuïtiva, que ofereix 15 jocs amb 4 nivells diferents amb més de 1000 problemes matemàtics.
Ací deixe l’enllaç, t’atreveixes a descobrir-la?
https://docs.google.com/presentation/d/1C016QMsejiY_kKSadOp52meGnrVptZPgyqb8pShvpsw/edit
TEMA 14:
APLICACIONS EDUCATIVES DEL PROGRAMARI LLIURE
QUÈ ÉS LINUX?
"Sistema operatiu, compatible a Unix. Va ser creat per Linux Torvald  en la universitat de Helsinki (Finlandia)".

Dues característiques que el diferencien de la resta de sistemes:

  • és lliure
  • el sistema ve acompanyat del codi font.


sistema:  el formen el nucli del sistema (kernel) +  nombre de programes / biblioteques  >(Molts d'aquestos han estat possibles gràcies al projecte GNU, per això mateix, molts criden a Linux, GNU/Linux.)
Arquitectures en les quals al principies pot utilitzar Linux són Intel 386-, 486-, Pentium, PentiumPro, Pentium II/III/IV, IA-64, Amd5x86, Amd64, Cyrixy Motorola 68020,IBM S/390, zSeries, DEC Alpha, ARM, MIPS…



FUNCIONS DE LINUX
  • sistema multitarea: és possible executar diversos programes a la vegada sense necessitat d’haber de parar l’execució de cada aplicació

  • sistema multiusuari: diversos usuaris poden accedir a les aplicacions i recursos del sistema Linux al mateix temps. I per supost, cadascun d’ells pot executar diversos programes a la vegada.

  • shells programables: un shell conecta les ordres d’un usuari amb Kernel de Linux (nucli del sistema) i al ser programables es pot modificar per adaptar-lo a les necessitats.

  • independència de dispositius: Linux admiteix cualsevol tipus de dispositiu (modems, impresores)...

  • comunicació: Linux és el sistema més flexible per poder connectar-se a cualsevol ordenador del món.


SOFTWARE LLIURE
  • Llibertat d'usar el programa amb qualsevol propòsit
  • Llibertat d'estudiar com funciona el programa i adaptar-lo a les tevés necessitats
  • Llibertat de distribuir còpies
  • Llibertat de millorar el programa i fer publiques les millores amb la finalitat de que tota la comunitat es beneficie

DIFERÈNCIES ENTRE SOFTWARE LLIURE I SOFTWARE POPIETARI.
Ací un interessant vídeo que he trobat que explica les diferències entre els software lliure i el propietari. Aquest ens diu que els software propietari és com una tarta industrial, però no podem veure els ingredients i no poden dir-ho. Per tant, no s’ocupa de les necessitats de les altres persones. D’altra banda, el lliure seria com una tarta que fa la iaia amb una recepta que li pasa a tots els nets, i aquestos afegeixen o canvien ingredients. D’aquesta forma, el lliure és molt més cooperatiu que l’altre.
http://youtu.be/FvLJ2JotttM



AVANTATGES I DESAVANTATGES DEL SOFTWARE LLIURE

AVANTATGES

  • Estalvis de diners en l'adquisició de llicències.
  • Combat efectiu a la còpia il·lícita de programari.
  • Eliminació de presupostos
  • Molts col·laboradors de primera línia amb ganes d’ajudar
  • molt eficient
  • molt divers:
DESAVANTATGES

  • La corba d'aprenentatge és major.
  • no té garantia provinent de l'autor.
  • Es necessita dedicar recursos a la reparació d'errates.
  • No existiria una companyia única que protegirà tota la tecnologia.
  • L'usuari ha de tenir nocions de programació
  • La diversitat de distribucions, mètodes d’emmagatzematge etc., poden crear confusió
LLIUREX 
"distribució GNU/Linux, està basat completament en Programari Lliure i és gratuït,a més és un projecte de la Generalitat que té com objectiu la introducció de les TIC en el sistema educatiu".
ARTICLES INTERESSANTS

  • Aquest article publicat en 2009 per Neus Caballer en el diari El Pais, ens conta com Lliurex és una de les poques alternatives perquè l’alumnat puga afavorir el seu coneixement en valencià. Una de les qüestions principals que es tracta és que el software de les pissares digitals ha tingut problemes de compatibilitat amb el sistema operatiu Lliurex basat en la distribució de Ubunto. Arrel d’això, s’ha de sumar la falta de preparació del professor que no sap utilitzar aquest programari lliure ja que és diferent de Windows etc. D’aquesta forma, es demana que hi haja un temps dedicat a la formació compatible amb els horaris i un projecte educatiu de centre basat en les noves tecnologies.
http://elpais.com/diario/2009/12/17/cvalenciana/1261081081_850215.html
  • “El software lliure guanya visibilitat en Espanya”, així comença l’article creat per Valmes Cortés el 12 de Gener de 2012. D’aquesta manera, l’autor ens conta que el sotfware lliure està en el seu millor moment perquè n’hi ha moltes empreses, que degut al moment de crisis, estan apostant per el seu baix cost, perquè crea valor afegit i respecta la llibertad dels usuaris. És a dir, ja no és un software etiquetat per a “frikis” tal i com pensa la societat sinó que està dedicat a molts sectors.
http://tecnologia.elpais.com/tecnologia/2012/01/12/actualidad/1326362465_850215.html

la meua exposició...


TWITTER

Ara toca la meua exposició, que vaig presentar junt amb la meua companya Thalía. Nosaltres parlem sobre una de les xarxes socials més popular que hi ha a la nostra societat, podeu esbrinar-la?, clar que sí, és Twitter.
Twitter és una xarxa social creada per Jack Dorsey, que destaca per la tècnica del microbloging, o el que ve a ser, els missatges instantanis i curts o tweets. Aquesta xarxa presenta multiples aplicacions com poden ser: Paper-li, Tweetchat, twitdoc... però, aquestes no són principalment educatives, sinó el que hem fet nosaltres ha sigut donar-li un ús educatiu. Amb això, pretenem que servisca d’exemple per a altres situacions, ja que com a mestres deurem utilitzar tots els recursos que estiguen al nostre abast i tindre imaginació per poder aplicar-los d’una forma significativa i divertida.

ACÍ DEIXE EL POWER POINT, ESPERE QUE US AGRADE!:



AET
View more PowerPoint from marlenripoll

EXPOSICIONS quart dia (9/5/12)


GOOGLE MAPS EN EDUCACIÓ
Eres capaç d’imaginar un servei que oferisca imatges via satel·lit des de totes les parts del món?. Aquest servei es oferit per Google i s’anomena Google Maps. No cal ni esmentar que se li pot donar un ús educatiu molt eficaç, fonamentalment a l’assignatura de coneixement del medi ja que podem crear: itineraris geografics, veure macroestructures i serralades, observar elements de la geografia física,política i econòmica. Però, segons les companyes també podem utilitzar-lo per a altres àrees com, per exemple, llengua ja que els alumnes poden desenvolupar un viatge basat en una narració, localitzar llocs que apareixen en una redacció...i fins i tot la podem utilitzar a classe de plástica localitzant museus etc.


ACÍ ADJUNTE EL POWER, ÀNIM ÉS MOLT INTERESSANT!
https://docs.google.com/presentation/d/1rrQKQ2C7PXIV-_1hEq-TD_SNv1jivxz2vvm_Zc1RWXo/edit

APLICACIONS DE LOCALITZACIÓ
Avui en dia el món tecnologic s’ha convertit en el món de les aplicacions, però que són les aplicacions?. Aquest tema el tracten Teresa i Virginia, destacant fonamentalment l’aplicació FOURSQUARE que permet la localització de persones al moment. Però, no és una aplicació qualsevol ja que li hem de sumar un element de diversió ja que quan més check-in faces més premis guanyes, i obtes a l’alcaldia. De totes formes, el que ens interessa a nosaltres és el fet que es puga utilitzar en l’educació, en aquest cas podem donar informació als estudiants sobre reunions, excursions, etc. però també ens permet localitzar als alumnes i controlar l’assistència. Clar està, aquesta aplicació presenta uns advantatges i un desavantatges, que podreu veure gràcies a la presentació powet point que adjunte a continuació:
https://docs.google.com/open?id=0B4NN8AfuKxblZzZwQVVpbERLNFk

XARXES SOCIALS EDUCATIVES
Aquesta exposició ve de la mà de Miriam Ramírez i Andre Sáez qui ens parlen de dues xarxes socials educatives molt interessants, com són: EDUREDES i EDUMODO. La exposició va ser molt interessant ja que ens van fer una demostració en directe sobre els recursos que aquestes xarxes ens poden oferir. Ara et toca a tu descobrir-ho. Ací adjunte la seua presentació:
http://www.slideshare.net/asv_elx/xarxes-socials-educatives