Aquest tema parla sobre els diferents mètodes que poden fer-se servir els professors per a utilitzar o integrar les TIC a les aules, clar està, a continuació s'exposen aquestos des d'un nivell més simple, a un d'altre més complet i funcional.
1. EXPOSICIÓ DEL PROFESSORAT RECOLZAT AMB TECNOLOGIES
- El professorat utilitza l'ordinador i un projecte per a millorar l'explicació. És a dir, el mestre prepara la exposició i explica el tema.
- S'empren recursos preparats (presentacions, simulacions virtuals, continguts multimèdia), que pot haver preparat el propi professor o han estat elaborats per tercers (editorials, altres professionals...)
AVANTATGES
- és més simple
- presenta de forma més atractiva alguns conceptes, per tant, suposa més motivació per a l'alumne.
- El professorat utilitza les TIC pel seu compte
- millora la motivació cap a l'aprenentatge de l'assignatura i/o cap a l'ús de recursos informàtics. Per exemple, si el mestre diu a l’alumne que usar un Power Point és molt fàcil, el motivarà a utilitzar-lo.
INCONVENIENTS
- recurreix al sistema antic: professor explica, alumne aprén.
- L'alumne aprèn millor alguns continguts però no aprèn a utilitzar les tecnologies, així que al final es desmotiva.
- No fomenta l'accés universal a les TIC ja que si el professor no col·labora en l’alumne per millorar les aplicacions, no el motiva per a utilitzar les TIC..
- No suposa treball cooperatiu, ni promou la participació social.
- Tampoc facilita l'aprenentatge actiu ni l'ús estratègic dels recursos perquè si l’alumne és pacient tota la classe, no aprofita els recursos de la xarxa.
- No es beneficia de l'establiment de xarxes, ni participació de la comunitat.
2.-INICIACIÓ A LA INFORMÀTICA
En aquest model el mestre explica i en compte de passar els apunts a una fulla de paper, l’alumne pren nota directament en l’ordinador. A més a més, si els conceptes es té assolits, busca materials nous relacionats amb la matèria.
En aquest model el mestre explica i en compte de passar els apunts a una fulla de paper, l’alumne pren nota directament en l’ordinador. A més a més, si els conceptes es té assolits, busca materials nous relacionats amb la matèria.
AVANTATGES
- Es desenvolupen coneixements bàsics necessaris per a poder utilitzar les tecnologies.
INCONVENIENTS
- No desenvolupa una competència digital adequada: s'aprenen coneixements bàsics, però no suficients per a fer un ús reflexiu i “estratègic” de les tecnologies per a arribar als propis objectius d'aprenentatge i comunicació. És a dir, no es desenvolupa una competència digital adequada.
- Si s'ensenya fora de context, no es fomenta un aprenentatge significatiu, ni funcional.
3.TREBALL MITJANÇANT PROGRAMES EDUCATIUS.
Aquesta modalitat consisteix en la utilització de programes, habitualment elaborats per uns altres, algunes vegades és el propi professor qui els construeix. Per exemple, fem proves d’avaluació amb Hot Potatoes o Campus Virtual. - sol garantir-se major proximitat als objectius curriculars
- En els programes educatius, l'habitual és que proposin exercicis en els quals s'ha de trobar la resposta correcta
- l'ordinador pot resultar motivador.
- La tasca que se sol demanar no és molt diferent a les quals es realitzen en paper i llapis.
AVANTATGES
- Pot fer valuoses aportacions per a l'aprenentatge depenent dels criteris didàctics i pedagògics del programa i segons l'ajustament a les necessitats de l'alumnat. És a dir, puc preparar examens més fàcilment segons a qui vagen dirigits.
- Familiarització amb els pc’s
- Accés universal dels TIC.
- Treball cooperatiu a l’accedir 2 alumnes a un Pc.
INCONVENIENTS
- el professorat no apren a utilitzar les TIC per a cercar, processar i elaborar informació. No milloren les seves possibilitats d'usar les TIC adaptades als seus objectius
- Aquesta forma de treball no serveix per a desenvolupar la implicació de la comunitat o de la creació de xarxes
4. APRENENTATGE PER INVESTIGACIÓ
Per la seva pròpia essència, es tracta de fomentar l'aprenentatge actiu i el més autònom possible per part de l'alumnat, que es veu confrontant a prendre decisions al voltant del seu aprenentatge.
- El professor se situa en el paper d'orientador
- possibilitat de triar entre diferents opcions d'aprenentatge
- Permet l'intercanvi de les diverses opinions
- l’alumne aprén més segons la seua necessitat o motivació
AVANTATGES
- Admet la presa de decisions de l'alumnat en el seu procés d'aprenentatge .
- Permet treballar amb grups heterogenis
- Desenvolupament professional del professorat a causa del seu canvi de paper
- Es presta incorporar la implicació de la família i la comunitat educativa. Ex: Twitter o Facebook on els pares comenten activitats fetes a classe
- Es fomenta la creació de xarxes.
INCONVENIENTS
- Es requereix que l'alumnat i el professorat tinguen coneixements bàsics sobre els recursos que va a utilitzar
- Presenta dificultats per al professorat per tractar-se d'una forma de treball distinta amb no molta experiència.
- hi ha factors que el mestre no pot controlar, per exemple si falla Internet.
CONCLUSIÓ:
Comparant els quatre mètodes, l'aprenentatge per investigació potser el més apropiat a utilitzar per el professorat ja que tant l'alumne com el mestre evolucionen, és a dir, si es té en compte els gustos dels alumnes i les seues opinions, l'aprenentatge serà més motivant i significatiu. A més, el mestre avança cap a un nivell superior en el seu treball, i s'adapta a la nova era d'Internet.
Pel que fa als desavantatges, clar que es requereix uns coneixements bàsics, però a hores d'ara quasi tots els centres promocionen la formació del professorat, perquè s'impartisca un bon aprenentatge (amb, de, i mitjançant )les TIC i una completa assimilació de la competència digital, per part de tots.
No hay comentarios:
Publicar un comentario