BENVINGUTS!

Aquest blog ha sigut creat per a resoldre tot tipus de dubtes referits a l'ús de les TIC en l'aula.
D'aquesta forma, penjaré moltes eines interessant que podeu utilitzar a les vostres classes,
explicant-les pas a pas, i a més a més,
exposaré alguns conceptes de teoria bàsics e interessants.

miércoles, 11 de abril de 2012

ORGANITZACIÓ DELS RECURSOS TIC EN EDUCACIÓ PRIMÀRIA

PER QUÈ CREAR UN PROJECTE TIC?

  • Impulsar el desenvolupament d'un espai virtual de comunicació en el qual tingui cabuda tota la comunitat educativa.
  • Potenciar l'ús de les TIC com recurs personal del professorat i per a la gestió administrativa.
  • Desenvolupar un model d'avaluació que permeta conèixer el grau d'utilització de les TIC
  • Integrar la utilització de les TIC en el procés d'ensenyament-aprenentatge en el currículum.

Cal diferenciar el que seria una aula virtual i una aula TIC o digital.
  • En primer lloc, a l’aula virtual connectes un ordinador i fas allò que pots fer en l’aula física.
  • D’altra banda, l’aula digital, és una aula informatitzada, on utilitzes diversos projectes que faries a l’aula tradicional. Per exemple, si tinc una pissarra, es planteja perquè vaig a utiltizar-la, és a dir, s’informatitza amb sentit.


PRINCIPIS DIDÀCTICS DE LES AULES DIGITALS:


  • Caràcter educatiu: el caràcter educatiu de l’ensenyança va molt més enllà al considerar les influències educatives que utilitzen mètodes, medis i les formes d’avaluació empleades en l’aula digital. A més, hem d'incloure la interacció per part dels estudiants, ja que eleva la seua autonomia i responsabilitat davant l’auroaprenentatge, i contribueix a l’aprenentatge dels altres companys.
  • Unitat de instrucció i educació: La instrucció i l’educació no estan separades, per això les aules digitals han de sercreades o organitzades per el professor de manera que els alumnes puguen expressar, això que no poden fer per ells mateix.
  • caràcter científic del procés pedagògic: L’estudiant quan interactúa amb els continguts de l’aula digital, realitza els mateixos procediments que quan està en situacions d’aprenentatge presencial. Pot dir-se que el treball en l’aula digital, arrel de l’autonomia de l’estudiant, afavoreix el procés d’ascens d’allò abstracte al concret, al ser l’alumne més responsable del seu propi aprenentatge.
  • l’ensenyança afavoreix el desenvolupament de l’individu: ja que és més important allò que l’alumne realitza amb l’ajuda dels altres que pel que fa per sí soles.
  • caràcter accessible dels coneixements:per tal d’alcançar-lo, l’alumne ha de realitzar enllaços a biblioteques digitals, i utilitzant diferents mètodes. A  més, juga un paper important el disseny, realitzat per el professor, dels continguts de l’ensenyança.
  • Caràcter conscient i actiu dels estudiants: En l’aula digital, els estudiants deuen emplear al màxim els diferents canals sensorials, és a dir, no hi ha que limitar-se solament a llegir els textos que en ella apareixen, també poden navegar en direccions electròniques, observar vídeos, escoltar arxiu sonors, entre altres medis que faciliten la assimilació conscient dels continguts.
  • Caràcter multimèdia de l’ensenyança: els continguts es poden expressar mitjançant d’una varietat de mètodes i mitjans, no sols limitats als típics textos. Així, afavoreix a la motivació dels alumnes, al presentar en altres formats l’ensenyament.
  • Treball cooperatiu: L’alumne té la possibilitat de compartir més varietat d’informació ja que l’aula digital compta amb foros de discussió, on les intervencions estan sempre presents, sales de xats entre altres activitats tant de caràcter sincrònic com asincrònic.
  • Autonomia de l’estudiant i la seua responsabilitat en l’aprenentatge: a mesura que l’estudiant s’allunya més de les formes tradicionals de l’ensenyança, i es sumergeix en activitats on la presencia lligada no és l’element més significatiu, per tant fa que augmente el seu grau d’autonomia en l’aprenentage. Pot ser, que els seus dubtes hagen de ser resolts en foros o tutories, on es requereix precisió en el plantejament.

DISSENY D’AULES DIGITALS
  • Aules virtuals: on els alumnes creen les seues activitats
  • Es disposa d’un cablejat de xarxa i un punt Wifi que donen servei a totes les dependències.
  • 2 armaris mòbils ambTV, dvd i vídeo.
  • PD interactiva: 2 Aules de sisé de primària,1 Biblioteca escolar,1 Aula d’usos Múltples,1 Aula TIC fixa
  • Aules d’infantil i Primària. 1 ordinador amb Internet, 1 vídeo projector fixe, 1 pissarra de projecció, connexió amb impressora en xarxa

MODELS I ESTRATÈGIES DIDÀCTIQUES.
  • Suport, reforç, complement i ampliació de les exposicions del professor.
  • Realització de tasques on-line des de diverses plataformes. Per exemple utilitzant el proyectre Alquimia.
           http://recursostic.educacion.es/primaria/alquimia/web/
  • Reforcen la realització d'activitats de lectoescriptura.
http://www.juntadeandalucia.es/averroes/recursos_informaticos/proyectos2004/ale/index1.html
  • Presentació de treballs i Unitats Didàctiques.
  • les aplicaciones i els recursos digitals apropiats per al grup d’alumnes.
  • comprovar que els programes que volem utilitzar es visualitzen bé en els equips.
  • si la realització de les activitats depén de la connectivitat, debem prever una estratègia alternativa, fent ús del servidor escolar i de pàgines web.
  • es millor investigar previament el material existent en la web o per seleccionar els materials.
  • es pot orientar als alumnes en l’exploració dels materials a través d’un llistat dissenyat pel docent, amb links o recursos seleccionats.


ARTICLE: EL LLIBRE DIGITAL, EN L’INSTITUT.
http://elpais.com/diario/2010/06/06/catalunya/1275786452_850215.html

Aquest article, escrit per Sebastià Tobarra per al periòdic El País, ens parla sobre el canvi que han patit i estan patint els recursos utilitzats a les aules, i ens posa l’exemple d’un institud de Barcelona. En especial, es centra en la substitució del paper per el llibre digital i tot el que això conlleva, és a dir, anyadir pissares electròniques, wifi, altaveus.. en altres paraules, crear una classe completament digitalitzada.

No obstant, a pesar de tindre moltes ventatges, l’autor ens diu que es tot un repte per al professorat, ja que hauran d’adaptar-se ràpidament a aquestos recursos, però que han rebut cursos de formació i que això els ha ajudat molt a adaptar-se a la era tecnològica. A més a més, també juguen un paper important les editorials, ja que hauran de crear nous materials a utilitzar.

D’altra banda, pel que fa als costos, la Generalitat abonarà els recursos i trenta euros per a gastar en continguts digitals. Cal destacar, el desenvolupament de la Red, ja que no tindrà tant de fallides.

En conclusió, cal esmentar els recursos proposats per la Generalitat per impulsar aquesta aula virtual, com són: Plataforma Empúries, plataforma del col·legi, llibres digitals, proveir d’ordinadors portàtils, targetes de 30 euros, pissarres electròniques i connexió a Internet.


EXEMPLE D’AULA DIGITAL
Finalment, cal presentar un exemple d’aula digital amb el programa d’educació i cultura digital TELMEX:

L’aula digital Telmex és un espai educatiu que es crea  a l’interior d’espais públics per a desenvolupar l’aprenentatge de la comunitat escolar. Aquest pretén contribuir amb recursos, estratègies, formació i una red de col·laboració per a elevar la qualitat de l’educació. En general, vol impulsar pràctiques innovadores d’aprenentatge, convinant els continguts curriculars oficials amb l’ús de les tecnologies digitals. Els seus components són: un espai físic dotat d’un equip d’última generació i de software; un espai virtual dotat d’una serie de pràctiques educatives per a realitzar en l’aula i en la red; i una taula d’ajuda on hi ha recolzament tècnic, orientació e informació general.

http://www.telmexeducacion.com/proyectos/AulaRetoSemana/ADT_Presentacion.pdf

No hay comentarios:

Publicar un comentario