BENVINGUTS!

Aquest blog ha sigut creat per a resoldre tot tipus de dubtes referits a l'ús de les TIC en l'aula.
D'aquesta forma, penjaré moltes eines interessant que podeu utilitzar a les vostres classes,
explicant-les pas a pas, i a més a més,
exposaré alguns conceptes de teoria bàsics e interessants.

viernes, 16 de marzo de 2012

ÚLTIMES EXPOCISIONS

- Ací la exposició del últim dia feta per la companya Laura, que ens parla un poc sobre la inadaptació dels pares a les TIC. En general, el xiquets de la nova era d'Internet naixen natius digitals, i els pares per tant, han d'esforçar-ser per adaptar-se a les TIC, ja que hui en dia s'utilitzen per a tot.Per exemple els xiquets han de fer deures on hage d'utilitzar les TIC, i els pares si els volen recolzar hauran de tindre un coneixement bàsic d'aquestes. A més, ofereix una comparació dels pares tecnològics, amb els que no ho son. Molt bon treball!
https://docs.google.com/presentation/d/1qOyDWrYcae2p6HOpI-6oFGtDPNjboWadDrEyNuQwbcI/edit

-La següent exposició, feta per Roberto y Antonio, ens parla sobre el currículum TIC i l'educació Primària.
Ací, els companys, ens mostren un anàlisi de les TIC incloses al currículum, i ens parlen sobre el programa Escola 2.0. A més a més, assenyalen una enquesta feta per ells mateix sobre preguntes relacionades amb la competència digital.


https://docs.google.com/presentation/d/1TP87nI7XOwpXJxnMu9qlQOZ9aBqmWkQENexVwkF5PlY/edit


- Gema i María, ens parlen sobre l'evolució de les TIC, i ens fan una comparativa entre aules amb TIC i aules sense TIC. Cal destacar, l'exemple d'evolució d'una mestra, pel que fa a la utilització de les TIC, com és Pepa Guardiola. Aquesta mestra és un genial exemple d'una mestra que ha evoluacionat d'un sistema educatiu més tradicional, i que s'ha sabut adaptar als nous temps, i fonamentalment, a l'era TIC, arribant a donar exemples d'activitats i metodologies per als nous mestres.


https://docs.google.com/presentation/d/1Be8Lpa1VG_LMjkYsVC6SXqvDHN-WSQmaVSdJ1Qdfg4o/edit


- A la següent exposició, Teresa i Virgina ens mostren la influència de les TIC en la societat, d'una forma molt visual, ja que una imatge val més que mil paraules!. Així, ens mostren els diferents usos de les TIC i les conseqüències d'un mal ús.
https://docs.google.com/open?id=0B4NN8AfuKxbld19CNDNTNU9ReC1HSXRBeEVQLVRvUQ


- Ací altra exposició que tracta sobre les TIC i els docents, feta per les companyes Irene i Sonia, que és també una mena de comparativa entre el mestre d'abans i l'actual, fent referència a les TIC.


https://docs.google.com/presentation/d/17ch2dLX6wdcUoJMfqSBAgpZTzXgoVZ_RIm-oZiTHjkY/edit




- Finalment, acabem les exposicions amb la presentació de les companyes Rocío i Davinia, que ens parlen sobre què pensen els mestre sobre l'ús de les TIC  a l'aula. A més, ens ofereixen les opinions contrastades dels  mestres de primària front als professors de secundària, arribant a la conclusió de què en primària s'usen més com un recurs complementari.


https://docs.google.com/presentation/d/1R41bLA5kkx0Lmir7vyBzjSfh1HyA2es1TaQypgRQvxs/edit



MOLT BON TREBALL PER PART DE TOTS!

AFEGINT EXPOSICIONS...

-A continuació, deixe l'exposició de Raquel i Adrià, que ens parlen sobre algunes experiències educatives a les aules de Primària. Fonamentalment, ens parlen sobre el projecte ràdio solidària amiga, desenvolupat per el CEIP el Murtal de Benidorm, i sobre el projecte Col·laboratiu del CEIP Hispana de Cartagena.
https://docs.google.com/open?id=0B4NN8AfuKxblRFFpX1cwN0pTQU9TRUFTRzVDYS1RUQ


- Tot seguit, heu de vorer l'exposició de Marina i Espe, que ens parlen sobre Dropbox, una ferramenta que pot substituir als USB, i que és molt útil per al treball diari entre el centre i la casa. A més, ens parlen sobre l'aplicació a les aules: sincronitzar fitxers, guardar documentació, capetes compartides, lliurament d'arxius per correu, copia d'arxius, compartir arxius...i Finalment, parlen sobre els seus avantatges.


https://docs.google.com/presentation/d/1Ev0spnoTAj8NPn5sm1uXo4sST4hKJpAMWFvzqh10AI8/edit


- Aquesta exposició, feta per Lucia i Sara, ens parla sobre el joc i l'aprenentatge amb les noves tecnologies.
   D'aquesta forma, ens fan veure que el joc amb les TIC, no sempre ha de ser una cosa dolenta, sinó que és una bona opció, motivadora, perquè els alumnes aprenguen. A més a més, ens ofereixen uns recursos on els nens poden jugar, com per exemple el professor Leyton.


https://docs.google.com/presentation/d/1WDBG3dhjvVUKJPNU77bYRCucK9J4S-NoP9UHM744NpE/edit


-Aquesta presentació, feta per Jessica i Laura, tracta sobre el fet d'utilitzar pissarres digitals a les aules, com a experiència innovadora. Ací ens conten les classes de pissarres digitals que hi ha com són: PD pissarra digital simple; PDI pissarra digital interactiva portable; i PDI pissarra digital interactiva. A més, afegeixen la seua aplicació a l'aula i els avantatges i inconvenients d'utilitzar-la, prevalent els avantatges per l'alt grau de motivació que provoquen en els alumnes.


https://docs.google.com/presentation/d/162LTglE3wBo9qpnbJNLTtwGxlvTL2qzD5yEwEz_0s2c/edit


-Les companyes Sara Verdú i Anna Pastor ens han deixat una bona exposició sobre els factors a tindre en compte per fer una bona integració de les TIC als centres educatius. Ací ens diuen que moltes escoles no han fet una introducció optima de les TIC, i ens donen les possibles causes, com per exemple: falta d'infraestructures, poca coordinació tecnic-pedagògica, poca formació del professorat...per tant ens donen unes pautes per poder evitar una fallida integració de les TIC, fins arribar a introduir-les al currículum.
https://docs.google.com/presentation/d/1A6SybuKDnkSIxdklr0gYvedQEpH9LZFNbQd1hiC68mc/edit


-Miriam i Sofía, ens parlen en la següent exposició sobre algunes experiències d'innovació didàctica en educació primària, i comparen diversos països. A les conclusions ens diuen que Espanya està per davall de la mitjana en la integració de les TIC a les aules, pot ser per falta de recursos o no. De totes formes, hem de reflexionar sobre aquest tema ja que si no podem disposar d'un ordinador per nen, haurem de sacar-li profit als recursos TIC que ja tenim. Molt interessant xiques!


https://docs.google.com/open?id=0B4NN8AfuKxblVDFMalJ4S2hSRHVtbUVtc1ZZekZ6QQ

MÉS EXPOSICIONS...

- Interessant exposició de les companyes Maria i Anabel, solbre l'ús de les TIC a les NEE. Entre les raons veiem que facilita l'autonomia de l'alumne, la inclusió al centre, la relació amb el docent etc... A més a més, ens fan una petita introducció al ZAC, un navegador específic per als alumnes autistes. D'altra banda, també ens fan conèixer que és augmentativa 2.0 i els sistemes augmentatius i alternatius de comunicació.
https://docs.google.com/presentation/d/13W-Vs8SYC_yo6L73-qMgs8J_1tTBX-CwL683e2TFuCY/edit


- Aquesta exposició feta per Miriam i Andrea, tracta sobre l'efecte de l'ús de les TIC en escoles indígenes. Amb aquesta presentació ens fan veure que les TIC poden ser aplicables a qualsevol sector humà. En aquest cas, el projecte va dedicat al poble Wayuu i Wayuunaiki a qui se'ls va aplicar el software suchiki walekerü.
https://docs.google.com/open?id=0B4NN8AfuKxblRC1VMFVmN1JRd0tSVFlsdG9KSTVuZw


-la següent exposició, feta per Laura Ruiz i MªBelén,  tracta sobre el podcast educatiu. Aquest és un conjunt d'arxius d’àudio que es poden escoltar en qualsevol reproductor, aplicats al món educatiu. Una bona eina que podem utilitzar!
https://docs.google.com/presentation/d/1q92oRyIaR6sFcXdw23TvWB9Lh9NovvsYi2jBQwvn52I/edit


- La següent exposició, feta per Jesús i Francisco, tracta sobre l'ARC i les seues utilitats. L'ARC és una Aplicació de Recobriment Curricular que recull propostes d’activitats, recursos i seqüències didàctiques, que enllacen directament amb el currículum de les àrees de matemàtiques, llengües, ciències naturals, ciències socials i tecnologia i que cobreixen totes les etapes educatives, des de l’educació infantil fins al batxillerat. A més a més, ens parlen sobre els avantatges i desavantatges d'utilitzar-lo.


https://docs.google.com/presentation/d/1lA_zFqV7euMtXNCDVnHfJtTQZ-g3c9orZABR-NpvGUc/edit

EXPOSICIONS

Ja coneixes que és el E-learning i el B-learning, a continuació deixe una presentació de les companyes Marcela i Natalia, on comparen les dos metodologies d'aprenentatge.  Ací exposen els objectius generals dels dos, i els avantatges i desavantatges de cadascun. Què penseu, és millor el E-learning o el B-learning? Mireu aquesta exposició i opineu!


https://docs.google.com/presentation/d/1LIKZ2IleTrcPuu5h7dtmrpfkDJnX8Szf4jk4cHkSv6c/edit

jueves, 15 de marzo de 2012

CONTE CREAT AMB POWER POINT

Qui deia que el Power Point soles servia per a fer presentacions??? Doncs, s'equivoca! 
Ací vos deixe una forma util d'utilitzar-lo mitjançant la creació d'un conte. Per què continuar desenvolupant la imaginació en paper quan tenim una eina tant útil com el Power Point? En les vostres mans està poder canviar-ho. Espere que el conte que afegeisc a continuació us servisca d'exemple o inspiració.
NOTA: (Pot ser no les animacions no es  vegen correctament).


Aquest conte ha sigut creat per a xiquets de primària, i és una xicoteta 'història per a reflexionar amb una mena d'humor. Espere que us agrade!




EL PROCÉS D’INTEGRACIÓ I ÚS PEDAGÒGIC DE LES TIC EN CENTRES EDUCATIUS.

1. APORTACIONS DE LES TIC ALS CENTRES ESCOLARS.
Innovacions en:
-àmbit de l'organització escolar del centre: equipaments, formes de compartir-los, coordinació...

-àmbit de l'ensenyament en l'aula: continguts, activitats desenvolupades, innovacions metodològiques i d'avaluació).

-àmbit de l'aprenentatge de l'alumnat: anàlisi dels processos d'aprenentatge, canvis en la motivació i actituds cap a l'educació...). 

-àmbit professional docent: formació, treball col.laboratiu entre professors...

2. INVESTIGACIONS SOBRE LES TIC EN CENTRES ESCOLARS.

Han habut 4 estudis sobre les TIC en els centres escolars:

-Estudis sobre indicadors quantitatius: 
  • mesuren la situació de la penetració i ús d'ordinadors en els sistemes escolars a través de ràtios o puntuacions concretes d'una sèrie de dimensions.
  • Les tècniques utilitzades són: dades estadístiques, enquestes a administradors i anàlisi documental.
-Estudis sobre els efectes dels ordinadors en l'aprenentatge de l'alumnat. 
  • Les tècniques són: estudis experimentals i meta-analisi.  
-Estudis sobre les perspectives, opinions i actituds dels agents educatius externs(administradors, supervisors, equips de suport) i del professorat cap a l'ús i integració de les tecnologies en les aules. 
  • tècniques metodològiques són: qüestionaris d'aptitud i opinió.
-Estudis sobre les pràctiques d'ús dels ordinadors en els centres desenvolupats en contextos reals.


3. QUÈ ÉS EL PROJECTE MEDUSA?

-macroprojecte

- dirigit a: 
  • desenvolupament de les infraestructures de telecomunicació que connecten entre si als centres
  • dotació de recursos informàtics bàsics
  • formació del professorat
  • qualificació de l'alumnat com usuari TIC.


- Va sorgir per dues iniciatives :
  • Pla per al Desenvolupament de la Societat de la Informació a Canàries: l'educació era el pilar fonamental per a l'assoliment de tal propòsit
  • Pacte Social per a l'Educació en Canàries: es pretén millorar la qualitat del sistema educatiu.

van participar: 4 centres d'educació Infantil, Primària i Secundària de l' Illa de Tenerife 


3.1 OBJECTIUS DE LA INVESTIGACIÓ.

-Identificar els canvis i innovacions generats per l'ús pedagògic de les noves tecnologies en:
  • àmbits «organitzatiu»
  • l'àmbit «d'ensenyament» 
  • àmbit de «professionalitat docent»

-Explorar els processos d'aprenentatge de l'alumnat recolzats per TIC, identificant el seu grau de motivació, expectatives i actituds.


-Analitzar els problemes que tenen lloc en relació amb les TIC, així com les estratègies i accions que es realitzen amb elles en l'aula.



3.2. DIMENSIONS I TÈCNIQUES DE RECOLLIDA DE DADES.

DIMENSIÓ D’ANÀLISITÈCNIQUES DE RECOLLIDA DE DADES
Organització i gestió de les TIC en el centre-entrevistes a l’equip directiu
-entrevista al coordinador TIC del centre
-Recollida i anàlisi documental
-observacions
Ensenyança TIC-entrevistes a diversos docents
-entrevista al coordinador TIC del centre
-Recollida i anàlisi documental
-observació de l’aula
Aprenentatge amb TIC-entrevista a diversos docents
-Observació en l’aula
-grups de discussió d’alumnes
Desenvolupament profesional docent-entrevistes equip directiu
-entrevista coordinador TIC del centre
-entrevista a diversos docents
4.RESULTATS

Les TIC i l'organització escolar del centre


  • Importància de figura del coordinador TIC (en secundària és gent de tecnologia, i en primària és un membre de l’equip directiu).

  • Problemes de funcionament de xarxa i equips obsolets.

Les TIC y la pràctica d’ensenyament en l’aula.

  • El professorat no genera materials didàctics propis.

  • Les TIC s’utilitzen com complement a les activitats de les assignatures; l’alumat treballarà de forma individual en els pc’s.

  • El professor sutilitzen els recursos CENICE i no els de Medusa o propis.

Les TIC i l’aprenentatgede l’alumnat
  • L'alumnat utilitza els ordinadors de forma autònoma
  • Els alumnes estan mes habituats a l’ús de les tecnologies que el professorat, solen preguntar els seus dubtes al company.
  • Alta motiació de l’alumnat, però poca adaptabilitat dels recursos.

Les TIC y el desenvolupament professional del professorat.
  • En els centres de secundària el professorat actua sense el coordinador TIC.
  • En secundària els recursos informàtics són més utilitzats.
  • La titulació del professorat influeixen la utilització TIC

martes, 13 de marzo de 2012

QUÈ ÉS EL B-LEARNING?

En primer lloc, s’ha de dir que el B-learning naix del món empresarial, i després s’aplica a l’educació.


(Coaten 2003): Combina l'ensenyament cara a cara amb l'ensenyament virtual. És a dir, combina classes presencials i no presencials (Ex: classe d’Aules digitals)

(Brodsky,2003): Combinació de les classes magistrals amb els exercicis, els estudis de cas, jocs de rol i enregistraments de vídeo i àudio juntament amb la tutoria i l'assessorament. És a dir, la part de recolzament és la virtualitat.




(Brennan,2004): Qualsevol possible combinació d'un ampli ventall de mitjans per a l'aprenentatge dissenyats per a resoldre problemes específics. Utilitzes tots els recursos TIC per a solucionar els problemes. Per exemple, tens una empresa i utilitzes tot el que tens per a solucionar-los.
(Amar,2007): Les e-eines combinades amb altres més convencionals on el docent haurà d'assumir responsabilitats atorgades pel model presencial i pel model tradicional.



Per tant, el mestre ha de saber: utilitzar les eines, establir ordre, guiar als alumnes, adquirir part presencial i no presencial, conèixer la competència  TIC per a guiar-nos i poder oferir activitats.

2. ASPECTES IMPORTANTS D’UN SISTEMA B-LEARNING



Cal incloure en l’aprenentatge, les propietas de l’espai virtual. S’ha de guiar i modelar les discussions quan els alumnes estan connectats. 



La informació per a ser tractada requereix coneixement per a la seva interpretació per part de l’alumne.



Permet adquirir coneixements tècnics funcionals. 

No s'aprèn en solitari sinó en solidari en comunicació amb els altres mitjançant fòrums, xats etc.


Les tutories apareixen com una possibilitat d'ajuda tant en l'ensenyament presencial com a distància



Permet la formació de professionals amb competències integrals: sentit crític, creativitat i coneixement de la societat



3. MODELS B-LEARNING


  • Model basat en les habilitats. Barreja la interacció entre estudiants i un professor a través de l'ús del correu electrònic, fòrums de discussió, sessions presencials i autoaprenentatge.El professor actua de guia. (presencial i no presencial).

  • Model basat en el comportament o actitudsBarreja o combina l'aprenentatge presencial amb esdeveniments en línia realitzats col.laborativament. L'estudiant aprèn conductes específiques a partir de discusions, aules virtuals. En altres paraules, es fan esdeveniments col·laboratius amb la part no-presencial. Ex: construcció d’un blog, utilitació de google docs...

  • Model basat en la capacitat o competències. Aquest model combina una varietat d'esdeveniments d'aprenentatge amb el suport de tutories, amb el propòsit de facilitar la transmissió del coneixement i desenvolupar competències per al millor acompliment.

4. B-LEARNING VS ENSENYAMENT PRESENCIAL

Ensenyament Presencial

-Presencialitat
-Relació professor-Alumne
-Transmissió de coneixement
-Cultura escrita/oral
-Ús tradicional de les Tecnologies.

B learning:

-Virtualitat

-Noves Tecnologies( Campus Virtual)
-Desenvolupalemt de capacitats
-Cultura Audiovisual
-Relació alumnes-propi aprenentatge -> tenim al mestre disponible segons la nostra necessitat


Ací us deixe el nostre treball sobre el B-learning, espere que us servisca per a aclarir les vostres idees respecte al B-learning. Cal dir que aquest treball consta de una petita introducció sobre el B-learning i un exemple de cas pràctic.


B-learning

View more PowerPoint from marlenripoll

si no es veu ací està l'enllaç de Google docs, pèro avise que no ix exactament igual:
https://docs.google.com/presentation/d/1FYGTWmoP5TuBWHkmB3Pao-jmgy9XGkse0OG88dXhLWQ/edit

CONEIXES EL E-LEARNING?


DOCÈNCIA VIRTUAL: E-LEARNING

QUÈ ÉS EL E-LEARNING?

3 definicions bàsiques:

1 definició: Formació que utilitza la xarxa com tecnología de distribució de la informació. Siga la xarxa oberta (internet) o tancada (Intranet).

Per tal de concretar un poc més:
Internet és un conjunt descentralitzat de xarxes de comunicació interconectades que utilitzen la familia de protocols TCP/IP, garantitzant que les xarxes físiques que la composen funcionen com una xarxa lògica unica, d’abast mundial


Intranet és una red d’ordinadors privats que utilitza tecnologia Internet per a compartir dins d’una organització part dels seues sistemes d’informació. Per exemple: Campus Virtual, Blogs, Wikis, foros, xarxes socials, etc.

 


2 definició: Un ensenyament a distància obert, flexible i interactiu basat en l’ús de les TIC i sobretot aprofitant els mitjans que ofereix Internet.

3 definició: Permet la distribució i l'accés a col·leccions de materials d'aprenentatge sobre un mitjà electrònic usant un servidor web per a distribuir-los. Un navegador web per a accedir i protocols TCP/IP i http per a facilitar l'intercanvi.

CARACTERISTIQUES DEL E-LEARNING

-Ús de navegadors Web per accedir a la informació
-Aprenentatge recolzat en Tutories
-Materials digital i aprenentatge flexible
-ús de protocols TCP i HTTP
-Aprenentatge mitjançant PC
-Aprenentatge individualitzat
-Utilizació d’eines:
               - asíncrona: esperes un temps  a que et contesten
               - síncrona: la contestació o comunicació és simultànea. Ex: chat
-Administració dels materials en un servidor Web
-Multimèdia/Hipertextual-Hipermedia

AVANTATGES
-Posa a la disposició dels alumnes molta informació
-Pots actualitzà la informació quan vulgues.
-deslocalització del coneixement.
-Facilita l'autonomia de l'estudiant
-Propicia una formació “Justin in Time (quan vull, selecciones el coneixement que vols)i “Just for me(especialitat segons les meues habilitats).
-formació multimèdia
-avoreix la interactivitat en diversos àmbits
-Estalvia costos i desplaçaments
-formació grupal i col.laborativa

INCONVENIENTS

-Més inversió de temps per part del professor
-mínimes competències tecnològiques de professor i alumne
-habilitats de l'alumnat per a l'aprenentatge autònom
-disminueix la qualitat de la formació si no existeix un ràtio adequat de professor/alumne
-requereix més treball del convencional
-Baixa qualitat de contingut

REGLES BÀSIQUES PER A L’UTILITZACIÓ DEL E-LEARNING

-El professor ha d'oferir guies clares per a la interacció amb l'estudiant
- fer discussions ben dissenyades per facilitar la cooperació.
-L'alumne ha de presentar projectes durant el curs i poden seleccionar el tema.
- data límit dels cursos
- El professor ofereix 2 tipus de Feedback: Informació/Acusament: amb allò que es recibeix i amb la valoració dels seus treballs.


Ací, us deixe la exposició de les meus companys Inmaculada i Roberto, sobre el E-learning. Ací expliquen que és el E-learning i algunes característiques. A més a més, ens donen algunes plataformes de formació que es poden utiltizar com són: Sakai, Moodle, WebCT, Eclass. Finalment aconsellen utiltizar el E-learning per augmentar el rendiment del escolars i per augmentar l'alfabetització digital dels alumnas.


https://docs.google.com/presentation/d/1htQhztJ2_QIoV6S_P5rCoSNTm29shAn7INB07tOfjrU/edit