DEFINICIÓ DE XARXES SOCIALS
- Són xarxes de relacions personals o comunitats, que proporcionen sociabilitat, suport, informació i un sentit de pertinença i identitat social.
- Són grups de persones amb alguns interessos similars, que es comuniquen a través de projectes.
- Existeix un cert sentit de pertinença a un grup amb una cultura comuna (comparteixen valors, normes, llenguatge...) .
- oferixen serveis per mantenir en contacte els usuaris de la xarxa.
- Es basen en un programari especial que integra nombroses funcions individuals: blocs, wikis, blocs,etc. en una mateixa interfície
EXEMPLES DE XARXES SOCIALS
TEORIA DELS SIS GRAUS DE SEPARACIÓ
“La teoria dels sis graus de separació diu que dos usuaris de qualsevol lloc del món estan a una distància màxima de sis intermediaris”
.
TIPUS DE XARXES SOCIALS
- Xarxes personals. Es componen de centenars o milers d'usuaris en els quals cadascun té el seu petit “espai” amb la seva informació. Facebook
Centren la seua atenció a fomentar les relacions
entre personatges unint individus segons el seu perfil social i en
funció dels seus gustos, aficions, llocs de treball...
- Xarxes temàtiques. solen centrar-se en un tema en concret i proporcionen les funcionalitats necessàries per al mateix. Per exemple, una xarxa de cinema
- Xarxes professionals. Poden posar en contacte a aquells que oferixen treball amb els quals ho busquen. Linkedin
- lloc web de xarxes socials
- creat per Mark Zuckerberg
- era un lloc per a estudiants de la Universitat de Harvard
- actualment està oberta qualsevol persona
- Els usuaris es poden organitzar per grups i unir-se a xarxes concretes en relació a la seua situació académica.
- Disposa d’una llista d’amics i un grup de pàgines o es pot reunir gent d’interessos comuns.
- Existeix la possibilitat d’incloure fotos i videos al mur.
TWITTER
- La xarxa permet manar missatges de text pla de baixa grandària amb un màxim de 140 caràcters, cridats tweets, que es mostren en la pàgina principal de l'usuari. Aquestos poden ser enviats mitjançant SMS, missatgeria instantània, o directament des del lloc web o aplicacions com Tweetdeck, Twitux...
- Els usuaris poden subscriure's als tweets d'altres usuaris
- Per defecte, els missatges són públics, podent difondre's privadament mostrant-los únicament a seguidors
- les actualitzacions es mostren en la pàgina de perfil de l’usuari, i són també enviades de forma inmediata a altres usuaris que han triat l’opció de rebre-les.
- L’usuari original pot restringir el seguiment d’aquestos missatges només per part dels membres dels seus cercle d’amics, o permetre el seu accés a tots els usuaris, que és l’opció per defecte.
APLICACIONS EDUCATIVES DE TWITTER I FACEBOOK
Canal de notícies en temps real per a la comunitat educativa.
- Avís sobre la publicació de butlletins informatius periòdics.
- Informacions de caràcter més oficial, com beques, dates d'exàmens…?
- com agenda i recordatori d'esdeveniments tals com reunions o trobades.
- Establir un canal de notícies en diferit mitjançant l'ús dels widgets que permeten publicar la informació de Twitter en les pàgines web
- Establir una comunicació bidireccional entre el centre i la comunitat educativa. A diferència d'un fòrum de discussió, l'abast de Twitter està restringit als seguidors dels usuarisAlguns exemples d’aplicaciones educatives de Twitter.
•http://twitter.com/jardindearena
•http://twitter.com/#/list/fjros
•http://twitter.com/artisticbcn
•http://twitter.com/amordedios
•http://twitter.com/EOICREAL
A continuació presente una sèrie d’aplicacions no educatives, que podem utilitzar per exemple per a una classe de llengua, convertint-les en educatives.

ARTICLE INTERESSANT:
NOVETAT!!
- TWEETS, el professor pot copiar fragments de poemes, i d’aquesta forma els alumnes poden comentar-los o esbrinar l’autor.
- TWEETDOC: el mestre comença una història amb menys de 140 caràcters, i els alumnes la segueixen en ordre, en poques paraules.
- TWITPIC: El mestre puja una foto sobre un personatge, i els alumnes comencen una història, comenten trets característics, Esbrinen quin personatge és i busquen informació.
- TWITCAM: Conectar amb altres col·legis, grabar un assaig d’un teatre i muntar-lo...
- TWEETCHAT: debatre sobre un tema, buscar recursos sobre el tema... per exemple, si cliquem #educaiónprimaria ens du a un enllaç i a aquesta pàgina:
- TWITDOC i TWITFILE: envien contes o arxius.
- PAPER.LI i TWEETBOOK: El col·Legi crea un periòdic amb els esdeveniments més importants, o els propis alumnes com a mena de portfoli.
-pots crear grups d'estudiants
-esdeveniments per refrescar la memòria dels estudiants
-crear enquestes amb contingut educatiu
Study Groups. És una manera ràpida i fàcil de col·laborar amb els seus companys de classe i planificar tasques per als seus cursos, pots crear llistes de tasques, discutir certs temes, establir horaris de les reunions.
Mathemathical Formules .Amb aquesta aplicació podràs escriure missatges en el mur dels teus amics amb formules matemàtiques, aquestes fórmules s'escriuen amb la sintaxi de Latex
CiteMe.Amb aquesta aplicació pots obtenir cites per a les teves notes amb format de WorldCat, el catàleg més gran del món.
BooksiRead.Pots qualificar i compartir opinions sobre els llibres que estàs llegint o has llegit també pots consultar les opinions d'uns altres o buscar usuaris amb gustos similars
Language Exchange: Connecta a persones que parlen diferents idiomes per intercanviar coneixements, és a dir, et permer trobar a una persona nativa per practicar.
Fotos de Flickr: Si vols mostrar les fotogragies d’un projecte o una excursió, pots fer-ho amb aquesta aplicació, si la integres en facebook.
Booshaka: pots veure qui és l’alumne que participa i contribueix més dins del facebook, o del grup cada més.Inclós pots fer un ranking amb punts dels personatges.
Enquestes Fanappz.com: et permet tindre feedback inmediat sobre un tema i conèixer l’opinió. Permiteix als alumnes no sols
ADVANTATGES I DESAVANTATGES DE LES XARXES SOCIALS
AVANTATGES
- Afavoreixen l’adquisició de coneixements, destresses i valors, gràcies a les seues aplicacions
- afavoreixen l’ús de les TIC i per tant, la competència digital
- afavoreixen a la socialització
- són més motivants
- permeten una comunicació instantànea, i deslocalitzada (és a dir, el mestre des de qualsevol lloc pot veure les consultes dels alumnes, etc)
- fàcil d’utilitzar
DESAVANTATGES
- Necessitat de tindre un gran suport electrònic, incloent a casa
- possibilitat de distracció i addicció per part dels alumnes
- possibilitat de no tindre suficients coneixements informàtics per a saber utilitzar-lo
- dependència de tindre connexió a Internet sempre
- no utilitzar-lo com a eina de trebal, sinó com a pasatemps.
“batalla entre xarxes socials”.
“Aquest article, fonamentalment ens parla sobre la quantitat d’usuaris agregats a les xarxes socials, en especial, a Twitter i a Facebook. Però, l’èmfasi el posa en el fet que cada vegada més pronte els xiquets pareix que nasquen amb una competència en l’ús de les TIC quasi innata, ja que des de bebés quan veuen una simple fotografia pasen el dit per a veure si poden pasar a una altra. És a dir, tant la tecnologia, com les xarxes socials provinents d’aquesta seran el seu entorn més inmediat, i els xiquets que nasquen estaran aconstumats a aquestes, per tant, sabran desenvolupar-se en normalitat. Les xifres d’aspiració dels usuaris seran de 1.000 milions d’usuaris en Facebook, i 200 milions en Twitter, i la xifra segons pareix cada vegada augmentarà. A més, apareix una qüestió entre linies com és, que pasaria si la nostra xarxa favorita desapareguera. Com a resposta, està clar que no tardariem a acceptar a altra, ja que la cosa més important és mantindre’ns actius en la red el major temps possible, per això, el que està en joc es oferir els majors recursos possibles ja que el que importa és dominar Internet. Per dir-ho així, si domines Internet, en certa forma dominaràs als Usuaris “addictes” al teu producte o al que tu ofereixes, per dir-ho d’alguna manera”.
Ací deixe l’enllaç:
http://elpais.com/diario/2011/07/10/domingo/1310269958_850215.html
POWER DEL MEU TREBALL SOBRE APLICACIONS DE TWITTER
https://docs.google.com/presentation/d/1fQ06fbEdmjeGTjzc8-Jy9AAJ659w5uabofCBekvXS3A/editNOVETAT!!
VÍDEO SOBRE LES XARXES SOCIALS EN L'EDUCACIÓ
En aquest vídeo, podem veure que són les xarxes socials, i per a què serveixen en educació. Entre altres coses, podreu vorer que són un espai de trobada entre alumnes i mestres; que també ens permeteixen trobar informació sobre un tema específic, i fins i tot ens donen l'oportunitat d'estudiar mitjançant elles, sense necessitat d'assistir a classe.